Česnekáče
Ingredience
těsto: 500 ml mléka, 42 g čerstvého droždí (1 kostička), 1 lžička cukru, 2,5 lžičky soli, 100 ml oleje, 500 g hladké mouky, 250 g žitné celozrnné mouky
náplň: 150 g másla, 15 stroužků česneku, šunka nebo salám, případně sýr
1 vejce na potření
Postup
Trochu mléka ohřejeme, osladíme a rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek.
Do mísy zatím nasypeme mouku, osolíme, přidáme zbytek mléka, olej a kvásek. Vypracujeme hladké těsto (možno i v pekárně nebo v robotu) a necháme nakynout.
Změklé máslo utřeme s rozmačkaným česnekem a špetkou soli.
Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý rozválíme na obdélník a potřeme čtvrtinou česnekového másla.
Poklademe uzeninou nebo posypeme nastrouhaným sýrem (použila jsem napůl ementál a nivu) a smotáme jako závin.
Záviny přeneseme postupně na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a nakrájíme na "trojúhelníky". Můžeme posypat semínky.
Na plechu necháme ještě chvíli kynout a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi půl hodiny do zezlátnutí.










Přidáno: 14.6.2014