Cibulové chlebové placky

Ingredience

těsto: 200 g pšeničné chlebové mouky, 150 g pšeničné polohrubé mouky, 1,5 lžičky soli, 230 g vlažné vody, 10 g čerstvého droždí, 100 g nadrobno posekané žluté cibule, 20 g olivového oleje, trochu čerstvého tymiánu

na povrch: olivový olej, červená cibule (2-3 ks, podle velikosti), lžička černuchy

Postup

Na rozpálenou pánev nalejeme olej, přisypeme cibuli a za častého míchání ji usmažíme dozlatova. Necháme ji vychladnout.

Do zadělávací mísy nalejeme asi 80 g vody a rozdrobíme do ní droždí. Rozmícháme ho, aby se zcela rozpustilo a pak přisypeme a vmícháme tolik chlebové mouky (z odváženého množství), aby vzniklo řídké těsto, konzistence asi jako na lívance. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut stát. Kvásek nabude na objemu a bude plný bublinek.

Ke kvásku přidáme všechnu zbylou mouku, sůl, zbytek vody, tymián a usmaženou cibulku i s olejem. Vypracujeme hladké, poměrně řídké, těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme pořádně nakynout, trvá to 1-1,5 hodiny.

Nakynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rukama je pořádně propracujeme a pak rozdělíme na šest stejných částí. Z každé části zformujeme kulatý bochánek a necháme je 10 minut odpočinout.

Odpočaté bochánky naskládáme na olejem vytřený plech a rukou každý roztlačíme na placku.

Placky ozdobíme červenou cibulí, posypeme černuchou a necháme 15-20 minut dokynout.

Po dokynutí je pokropíme olivovým olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 5 minutách teplotu ztlumíme na 200°C a dopečeme 15 minut do zezlátnutí.

Pokud pečete radši z kvásku, téměř stejný recept najdete v knize Jany Berkové S kváskem kolem světa .

Přidáno: 19.8.2019