Cibulový koláč se sýrem

Ingredience

těsto: 250 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 120 ml vody, 15 g čerstvého droždí, 2 lžíce olivového oleje
náplň: 1 kelímek zakysané smetany (190 g), 1 kelímek sýru gervais (190 g), sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 100 g sýra čedar, 600 g oloupané cibule, 100 g anglické slaniny

Postup

V osolené mouce vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a posypeme cukrem. Zalijeme vlažnou vodou a počkáme až droždí vzejde.

Pak do mísy přilijeme olej a všchno smícháme dohromady. Až se všechna tekutina vsákne do mouky, vysypeme obsah mísy na vál a rukama zpracujeme hladké měkké těsto.

Rozdělíme je na poloviny, zformujeme koule a každou zabalíme do potravinářské fólie (neutahovat, těsto potřebuje prostor na kynutí).

Půl hodiny necháme ležet v pokojové teplotě, pak je uložíme na několik hodin do ledničky (klidně přes noc).

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, slaninu na drobné kousky.

Na pánvi zahřejeme lžíci oleje a nasypeme slaninu. Až pustí tuk, přidáme cibuli a za častého míchání opékáme. Až cibule změkne, ztlumíme trochu plamen a dále smažíme do zezlátnutí. Odstavíme, osolíme, a necháme vychladnout.

Do misky vyklopíme smetanu a gervais. Osolíme, opepříme a přistrouheme kousek muškátového oříšku. Promícháme a přidáme nahrubo nastrouhaný čedar.

Těsto vybalíme, rozválíme na tenký kruh (tloušťka asi 2 mm) a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

Na těsto rozetřeme polovinu sýrové náplně a posypeme polovinou osmažené cibule.

Vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme 7-8 minut.

Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem
Cibulový koláč se sýrem

Přidáno: 8.8.2014