Jarní koláč se špenátem a hráškem

Ingredience

těsto: 160 g hladké mouky, 0,5 lžičky soli, 80 g másla, 50 ml studené vody

náplň: 350 g mraženého hrášku, 1 lžíce másla, 125 g čerstvého špenátu, 200 g sýra ementál, 5 vajec, 100 g zakysané smetany, 50 ml mléka, sůl, mletý pepř

Postup

Hrášek necháme rozmrznout a na lžíci másla ho krátce orestujeme na pánvi. Necháme ho vychladnout.

Ze surovin na těsto vypracujeme měkké hladké těsto (v robotu nebo rukama na válu) a necháme je zabalené ve fólii odpočinout aspoň 30 minut v ledničce.

Sýr nastrouháme nahrubo. Omytý špenát posekáme též nahrubo.

Celá vejce rozšleháme v misce s mlékem, smetanou, solí a pepřem. Do vaječné směsi vmícháme polovinu nastrouhaného sýra.

Odpočinuté těsto rozválíme na kruh a vyložíme jím máslem vymazanou formu (průměr 24 cm) tak, aby byly pokryté i svislé stěny formy.

Těsto na dně propícháme vidličkou.

Těsto přikryjeme papírem na pečení a zasypeme fazolemi. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po 10 minutách papír s fazolemi odstraníme a těsto dopečeme dalších 10 minut dozlatova.

Na upečené těsto rozložíme špenát a zalejeme ho částí vaječné směsi se sýrem. Na tento základ rozložíme hrášek a zalejeme ho zbytkem vaječné směsi. Povrch posypeme zbylou polovinou sýra.

Formu vrátíme do trouby a koláč upečeme stále při 180°C dozlatova, 35-40 minut.

Po vytažení z trouby ho necháme aspoň 20 minut odpočinout a zpevnit, aby se dobře krájel.

zdroj: Magazín Albert

Přidáno: 13.3.2025