Jihočeská cmunda
Ingredience
300 g uvařených brambor, 200 g uzeného masa, 4 vejce, 4 stroužky česneku, 3 lžičky sušené majoránky, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 500 ml vlažného mléka, 250 g krupice, 300 g hrubé mouky, 30 g droždí, 3 lžíce sádla
Postup
Oloupané brambory nastrouháme najemno.
Přidáme k nim celá vejce, na kostičky nakrájené maso, rozmačkaný česnek, sůl, koření, mléko, krupici a nakonec mouku, do které jsme rozdrobili droždí. Umícháme husté těsto a přikryté utěrkou necháme 45 minut kynout.
Pekáč vymažeme sádlem a urovnáme do něho vykynuté těsto. Povrch těsta potřeme nebo pokapeme sádlem a necháme ještě 15-20 minut kynout, zatímco se zahřívá trouba.
Pečeme při 200°C do zezlátnutí povrchu, asi 30 minut. Ihned po vytažení z trouby znovu potřeme povrch těsta rozpuštěným sádlem.
zdroj: www.albert.cz
Přidáno: 30.10.2024