Koláč s jarními cibulkami
Ingredience
těsto: 300 g hladké mouky, špetka soli, 15 g čerstvého droždí, 1 lžička zakysané smetany, 200 ml mléka pokojové teploty, 4 lžíce olivového oleje
náplň: 25 g slaniny, 2-3 jarní cibulky, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, 50 g strouhaného sýra (použila jsem goudu), 1 lžička hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku
bylinkový dip: 1 hrst bazalky, 2 hrsti petrželky, 4 jarní cibulky, 80 ml majonézy, 50 ml řeckého jogurtu, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce bílého vinného octa
dále: 1 vejce na potření, semínka na posypání
Postup
V míse promícháme mouku se solí a rozdrobeným droždí. Vmícháme smetanu a mléko.
Těsto hněteme 5 minut a pak necháme 20-25 minut odpočinout.
Zapracujeme olivový olej, znovu hněteme dalších 5 minut a pak necháme těsto pořádně nakynout až zdvojnásobí objem.
Zatím připravíme náplň. Slaninu i cibulky pokrájíme nadrobno a smícháme s ostatními surovinami.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na kruh o průměru 25 cm.
Jednu placku položíme na plech s papírem na pečení a na ni rozetřeme náplň, centimetr od kraje necháme volný.
Přikryjeme druhou plackou a kraje přimáčkneme.
Doprostřed položíme hrnek nebo skleničku dnem vzhůru a koláč rozkrájíme na 16 částí (v původním receptu je 32). Každou část třikrát zatočíme.
Odstraníme skleničku a celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem. Střed posypeme semínky a koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do zezlátnutí, 25-30 minut.
Vychladlý koláč podáváme s bylinkovým dipem: všechny suroviny vložíme do mixéru a několika pulzy je promixujeme, až vznikne zelená pasta.











zdroj: magazín Albert v kuchyni
Přidáno: 7.7.2015