Meteník

Ingredience

250 ml mléka, 42 g čerstvého droždí, 1 lžička cukru, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 500 g kysaného zelí, 200 g uzeného masa, 2 větší cibule + 3 lžíce oleje

2 vrchovaté lžíce sádla + 3 stroužky česneku na potření

sádlo na vymazání pekáče

Postup

Zelí scedíme a překrájíme na menší kousky.

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji ji usmažíme dozlatova. Uzené nakrájíme na kostičky.

V míse smícháme mouku se solí. Uprostřed vyhloubíme důlek, nasypeme do něho cukr, rozdrobené droždí a zalejeme asi polovinou mléka.

Až kvásek vzejde, přidáme do mísy zbytek mléka, zelí a vychladlou cibulku.

Vypracujeme těsto (bude mírně lepivé) a necháme je kynout 45-60 minut.

Do nakynutého těsta zapracujeme uzené maso.

Pekáč vydatně vytřeme sádlem (nešetřit) a urovnáme do něj těsto. Přikryté je necháme znovu pořádně nakynout.

Pekáč s těstem vložíme do trouby a upečeme dozlatova (190-200°C, 45-50 minut).

Rozpuštěné sádlo smícháme s rozmačkaným česnekem a tuto směs rozetřeme na upečený horký meteník ihned po vyndání z trouby.

Konzumovat můžeme teplý i studený, samotný nebo přikusovat k polévce.

Přidáno: 12.6.2020