Olomoucký koláč

Ingredience

těsto: 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného oregana, 1 vejce, 300 g bílého jogurtu

na povrch: 125 g olomouckých tvarůžků, 100 g slaniny, drcený kmín, oregano

sádlo a hrubá mouka do formy

Postup

Koláčovou formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.

Tvarůžky nakrájíme na kousky, plátky slaniny na proužky.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí a kořením.

Přidáme jogurt, rozšlehané vejce a vařečkou vypracujeme těsto.

Těsto rovnoměrně rozetřeme do vymazané a vysypané formy. Poklademe je kousky tvrůžků, na ně naskládáme proužky slaniny a nakonec všechno lehce poprášíme kmínem a oreganem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme do zezelátnutí, 35-40 minut.

Koláč je dobrý teplý i studený.

zdroj: časopis Pošli recept

Přidáno: 7.11.2024