Pagáče

Ingredience

300 g polohrubé mouky, 200 g škvarků, 2 žloutky, 2 lžíce smetany, 1 dl piva, 5 lžíc mléka, 20 g droždí, špetka cukru, špetka soli, drcený kmín, mouka na vál, sádlo

Postup

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka s cukrem a necháme ho na teplém místě vzejít. Škvarky rozemeleme nebo nasekáme a smícháme s moukou a solí. Přidáme smetanu, žloutky, pivo, kmín a těsto zaděláme kváskem. Necháme kynout, dokud nezvětší viditelně svůj objem. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát. Vykrájíme z něj kolečka a necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15 minut na plechu vyloženém papírem na pečení. Mírně zchladlé pagáče potřeme rozpuštěným sádlem.

Smetanu jsem nahradila mlékem (vzhledem ke škvarkům se mi to zdá už tak dost tučné) a upečené jsem potřela místo sádlem olivovým olejem. Nikdo si nestěžoval.

Pagáče

zdroj: časopis Žena a kuchyně

Přidáno: 15.4.2007