Plněné placky

Ingredience

těsto: 250 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru, 20 g čerstvého droždí, 150 g celozrnné grahamové mouky, 300 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 50 g změklého sádla
náplň: 250 g mletého masa, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 1 plechovka (400 g) krájených rajčat, sůl, mletý pepř, 1 lžička oregana, 1 lžička sušené bazalky, 3 stroužky česneku, 2 hrstky ovesných vloček
dále: bílek na potření, semínka na ozdobení

Postup

Do mísy nalijeme trochu vody, přidáme cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít. Pak přidáme všechno ostatní a vypracujeme těsto (vařečkou, v robotu, v pekárně, ...). Necháme nakynout.

Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přidáme maso a opečeme do zhnědnutí. Osolíme, opepříme, přidáme rajčata a podlijeme troškou vody. Vmícháme oregano, bazalku a pod pokličkou dusíme asi 30 minut. Ke konci dušení sundáme pokličku, aby se vydusila zbylá tekutina.

Do hotové náplně vmícháme ovesné vločky, rozmačkaný česnek a necháme vychladnout.

Nakynuté těsto rozdělíme na osm kousků. Každý zformujeme do kulatého bochánku a necháme cca 10 minut odpočinout.

Pak bochánek zploštíme, položíme na něj hromádku náplně a pevně zabalíme jako buchtu, všechny spoje důkladně stiskneme. Položíme spojem dolů a rukou opatrně roztlačíme na placku.

Na plechu s papírem na pečení necháme ještě chvíli kynout, pak placky potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme semínky.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 15-20 minut.

Plněné placky
Plněné placky
Plněné placky
Plněné placky
Plněné placky
Plněné placky
Plněné placky

Přidáno: 29.5.2015