Plněný slaný dort
Ingredience
těsto: 200 ml piva, 80 ml vody, 1-2 lžičky cukru, 15 g čerstvého droždí, 60 g změklého sádla, 2 lžičky soli, 150 g celozrnné pšeničné mouky jemné, 370 g hladké mouky
náplň: 400 g mletého masa, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 1 plechovka krájených rajčat (400 g), sůl, mletý pepř, 1 lžička oregana, 1 lžička sušené bazalky, 2 hrstky ovesných vloček, 4 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra, 3 naťové cibulky, 2 lžíce strouhanky
na povrch: 1 vejce, semínka (dýňová, slunečnicová, sezamová, ...)
Postup
Začneme přípravou náplně: Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přidáme maso a za stálého míchání opečeme do zhnědnutí. Osolíme, opepříme a vmícháme rajčata. Podlijeme troškou vody, přidáme oregano, bazalku a pod pokličkou 30-40 minut podusíme. Hlídáme, aby se směs nepřipálila, nepodléváme zbytečně moc, na konci dušení by v pánvi neměla být žádná přebytečná tekutina. Odstavíme, vmícháme vločky a necháme vychladnout.
Do vychladlé náplně vmícháme nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek a posekanou cibulovou nať.
Z vody, cukru a 2 lžic hladké mouky (odebereme z odváženého množství) umícháme kvásek. Necháme 20 minut vzejít.
Přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké těsto (vařečkou, v robotu, v pekárně, ...). Necháme nakynout.
Z nakynutého těsta odebereme kousek na ozdobu. Zbytek rozdělíme na poloviny.
Jednu polovinu rozválíme nebo rukama roztáhneme na placku, vložíme do sádlem vymazané dortové formy (24 cm) a vytvarujeme i zvýšený okraj.
Těsto posypeme strouhankou a na ni rovnoměrně navrstvíme náplň.
Přikryjeme ji plackou z druhé poloviny a prsty stlačíme obě těsta (horní a dolní) k sobě.
Z odloženého kousku vymodelujeme jakoukouliv ozdobu.
Necháme ve formě znovu nakynout (cca 20 minut).
Potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme semínky.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 10 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme ještě dalších 30 minut.










zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 31.5.2015