Rajčatový koláč
Ingredience
těsto: 500 g hladké mouky, sůl, mletý pepř, 250 g hery, 8 lžic vody
náplň: 750 g zralých rajčat, 300 g sýru čedar, 200 ml smetany, 100 ml mléka, 8 vajec, sůl, mletý pepř, 1 lžička sušené petrželové natě, 2 lžičky sušené bazalky
Postup
Na vál prosijeme mouku, osolíme, opepříme, přidáme na kousky nakrájený tuk, vodu a zpracujeme hladké těsto. Položíme je na plech vyložený papírem na pečení a rukama roztlačíme po celé ploše, můžeme si pomoci malým ručním válečkem. Z těsta na plechu vytvoříme i vyvýšené okraje.
Rajčata spaříme a oloupeme. Nakrájíme na kostičky a na cedníku necháme okapat.
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme smetanu, mléko a ruční metličkou rozšleháme. Osolíme, opepříme a vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr, bylinky a rajčata.
Plech s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a necháme 10-15 minut péct. Potom na předpečené těsto nalijeme řídkou náplň, vrátíme do trouby a při 180°C upečeme do zezlátnutí (cca 35-40 minut).
Upečený koláč necháme po vytažení z trouby částečně vychladnout.
Konzumovat můžeme teplé i studené.



Přidáno: 31.8.2012