Rýžovo-sýrový koláč
Ingredience
1 hrnek dlouhozrnné rýže, 1 větší nebo 2 malá vejce, 3 lžíce parmazánu, kousek másla
náplň: 1 malá cuketa, 1 střední mrkev, 150 g uzeného tvrdého sýra, 3 vejce, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř, zelená petrželka, 2 lžíce parmazánu
Postup
Rýži uvaříme jak jsme zvyklí a necháme vychladnout. Studenou promícháme s vejcem a parmazánem.
Nasypeme do máslem vymazané koláčové formy a mokrýma rukama vytvarujeme korpus.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 20 minut.
Cuketu, mrkev a sýr nastrouháme nahrubo. Cuketu lehce osolíme a necháme chvíli stát a pak z ní slijeme puštěnou vodu.
Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme, vmícháme posekanou petrželku, sýr, mrkev a cuketu.
Předpečený korpus vytáhneme z trouby a nalijeme do něj náplň. Urovnáme a vrátíme do trouby.
Pečeme do zezlátnutí povrchu, 20-25 minut.
Ihned po upečení posypeme parmazánem a vrátíme na 3 minuty do vypnuté trouby, jen co se sýr roztaví.
Upečený koláč necháme ve formě chvíli odpočinout. Podávat můžeme teplý i studený.
Přidáno: 10.9.2011