Samsa

Ingredience

těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml vody, 1 lžička soli, 100 g hodně změklého másla

náplň: 500 g telecího (nebo skopového) mletého masa, 2 velké cibule, 1 lžička soli, 0,5 lžičky mletého pepře

Postup

Ve vodě rozpustíme sůl, přidáme mouku a vypracujeme hladké vláčné těsto (je dost tuhé). Položíme ho na vál, přikryjeme převrácenou miskou a necháme půl hodiny odpočinout.

Odpočinuté těsto rozválíme na velký tenký obdélník, na který rozetřeme změklé máslo.

Těsto co nejpevněji srolujeme na tenkou dlouhou "roládu". Tu rozkrájíme na 18 stejných špalíků.

Každý špalík postavíme nastojato a dlaní rozmáčkneme na placičku.

Takto připravené kousky naskládáme na tácek, přetáhneme potravinářskou fólií a dáme do ledničky vychladit na 2 i více hodin.

Zatím připravíme náplň. Maso osolíme, opepříme a důkladně promícháme s nadrobno posekanou cibulí.

Vychlazené kousky těsta válečkem rozválíme na kolečka tenká cca 1 mm. Na kolečka rozdělíme masovou náplň a zabalíme ji tak, aby vznikly trojúhelníkové tvary (viz foto).

Naplněné kousky naskládáme na plech, potřeme žloutkem rozmíchaným se lžící mléka a posypeme semínky.

Pečeme při 180° asi 30 minut dozlatova.

Podávat můžeme teplé i studené.

podle www.videoculinary.ru

Přidáno: 29.7.2017