Slaný americký koláč

Ingredience

těsto: 250 g hladké mouky, 140 g másla nebo sádla, 6 lžic studené vody, sůl, vejce na potření, mouka na vál
náplň č.1: 130 g tuňáka z konzervy (zcezeného), 3 rajčata, 1 cibule, hrst bazalkových lístků
náplň č.2: 2 hermelíny, 4 lžíce řezů nakládané červené kapie, kousek pórku, hrst sekaných jader ořechů

Postup

Do prosáté osolené mouky zamícháme ztuhlý tuk (použila jsem heru) nakrájený na kousky. V mouce utvoříme důlek a vlijeme do něj studenou vodu. Vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30 minut do ledničky. Rozleželé těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme je na pomoučeném válu podle velikosti zapékací misky nebo koláčové formy. Jednu část rozložíme do formy a poklademe vrstvou rozdrobeného tuňáka. Překryjeme vrstvou nakrájených rajčat a cibule, posypeme lístky bazalky a zakryjeme druhým plátem těsta. Okraje pevně stiskneme a povrch potřeme vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C asi 25 - 30 minut do zezlátnutí povrchu. Druhá varianta náplně: hermelíny nakrájíme na plátky a rozložíme na první část těsta. Posypeme kapií, pokrájeným pórkem a ořechy. Přikryjeme druhou částí těsta.

Slaný americký koláč
Slaný americký koláč
Slaný americký koláč

Přidáno: 14.7.2007