Slaný sýrový koláč

Ingredience

těsto: 1 kg brambor uvařených ve slupce, 300 g hrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, sůl
náplň: 2 cibule, 1 pórek, 150 g anglické slaniny, 250 g ostré klobásy, 150 g balkánského sýra, 125 g tvarůžků, 1 lžíce sádla

Postup

Všechny suroviny na náplň pokrájíme na kostičky.

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme slaninu a za častého míchání orestujeme dozlatova. Přisypeme pórek, klobásu a smažíme do změknutí pórku. Odstavíme a necháme vychladnout.

Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Osolíme, posypeme moukou smíchanou s práškem do pečiva, přidáme celá vejce, tvaroh a zpracujeme hladké těsto. Během zpracování podsypáváme moukou.

Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozválíme na plechu (39x30 cm) vyloženém papírem na pečení. Z dalšího papíru si ustřihneme obdélník stejně velký jako těsto na plechu a na něm rozválíme druhou polovinu těsta (aby bylo stejně velké jako papír).

Těsto na plechu posypeme vychladlou náplní. Na tu rovnoměrně nasypeme kostičky balkánského sýra a tvarůžků.

Druhou polovinu těsta vezmeme i s papírem a položíme na náplň a papír sloupneme (ten slouží ke snadnému přenesení těsta).

Okraje těsta k sobě přimáčkneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, 30-40 minut.

Chutná teplý i studený. Když ho po vychladnutí nakrájíme na čtverečky 3x3 cm, můžeme je podávat jako chuťovky k vínu či pivu.

Slaný sýrový koláč
Slaný sýrový koláč
Slaný sýrový koláč
Slaný sýrový koláč
Slaný sýrový koláč
Slaný sýrový koláč
Slaný sýrový koláč
Slaný sýrový koláč
Slaný sýrový koláč

Přidáno: 2.12.2011