Slaný sýrový koláč
Ingredience
těsto: 1 kg brambor uvařených ve slupce, 300 g hrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, sůl
náplň: 2 cibule, 1 pórek, 150 g anglické slaniny, 250 g ostré klobásy, 150 g balkánského sýra, 125 g tvarůžků, 1 lžíce sádla
Postup
Všechny suroviny na náplň pokrájíme na kostičky.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme slaninu a za častého míchání orestujeme dozlatova. Přisypeme pórek, klobásu a smažíme do změknutí pórku. Odstavíme a necháme vychladnout.
Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Osolíme, posypeme moukou smíchanou s práškem do pečiva, přidáme celá vejce, tvaroh a zpracujeme hladké těsto. Během zpracování podsypáváme moukou.
Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozválíme na plechu (39x30 cm) vyloženém papírem na pečení. Z dalšího papíru si ustřihneme obdélník stejně velký jako těsto na plechu a na něm rozválíme druhou polovinu těsta (aby bylo stejně velké jako papír).
Těsto na plechu posypeme vychladlou náplní. Na tu rovnoměrně nasypeme kostičky balkánského sýra a tvarůžků.
Druhou polovinu těsta vezmeme i s papírem a položíme na náplň a papír sloupneme (ten slouží ke snadnému přenesení těsta).
Okraje těsta k sobě přimáčkneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, 30-40 minut.
Chutná teplý i studený. Když ho po vychladnutí nakrájíme na čtverečky 3x3 cm, můžeme je podávat jako chuťovky k vínu či pivu.
Přidáno: 2.12.2011