Strouhanec s mákem

Ingredience

250 g polohrubé mouky, 250 g hrubé mouky, 200 g syrových brambor, 2 dl mléka, 2 vejce, 50 g kvasnic, 5 lžic oleje, 2 lžíce máku, 1 lžíce soli, 1 lžíce majoránky, 4 stroužky česneku, špetka cukru, sádlo na maštění strouhance během pečení

Postup

Do vlažného mléka dáme špetku cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a důkladně z nich vymačkáme tekutinu (vylijeme). Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Do nastrouhaných brambor přidáme vejce, sůl, majoránku, mouku, česnek a vzešlý kvásek. Zaděláme řídké těsto, které necháme 20 minut kynout. Nakynuté ho nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení, urovnáme povrch a posypeme hustě mákem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut do zrůžovění. Během pečení potíráme povrch rozpuštěným sádlem.
Tolik původní recept. Já jsem během pečení nepotírala, upečený jsem hned po vytažení z trouby potřela trochu olejem.
Výborný je teplý i studený, se zeleninovým salátem, ale i samotný k čaji či pivu, případně jako originální příloha k masu či uzenině.

Strouhanec s mákem

zdroj: časopis Žena a kuchyně

Přidáno: 24.9.2007