Šunkové placky
Ingredience
300 g hladké mouky, 20 g kvasnic, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička soli, 2 lžíce oleje, 100 ml vlažného mléka, 100 ml bílého vína, 50 g anglické slaniny, 100 g šunky, olej na potření, 2 lžíce dýňových semen
Postup
Z 1 lžíce mouky, kvasnic, cukru a mléka připravíme kvásek. Do mouky přidáme kvásek, víno, olej, sůl a vypracujeme těsto. Nakonec do něj vmícháme nadrobno pokrájenou šunku a slaninu. Po vykynutí těsto na pomoučeném vále rozválíme na tloušťku 1 cm a vykrajovátkem nebo sklenicí vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm. Uložíme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme olejem, posypeme semeny a upečeme dozlatova ( 15 minut při 190°C). Podáváme jako doplněk ke svačinové polévce nebo se zeleninovým salátem.
Odkrojky můžeme zmačkat dohromady, krátce propracovat, nechat chvilku kynout a znovu rozválet. Tento zbytek můžeme rozkrájet na čtverce nebo trojúhelníky a nebude žádný odpad.
Těsto můžeme nechat udělat v domácí pekárně.
zdroj: slovenský časopis Dobré jedlo
Přidáno: 28.2.2008