Šunkovo-sýrový šnek

Ingredience

těsto: 250 ml vlažné vody, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 1 lžička sušeného česneku, 2 lžičky soli, 2 lžičky instatního droždí, 1 vejce, 25 g změklého sádla

náplň: 2 velké cibule, 2 lžíce oleje, 1 pórek, 200 g šunky, 200 g tvrdého sýra, 2 vejce, sůl, mletý pepř

sezamové semínko na posypání

Postup

V míse smícháme mouku se solí, cukrem, česnekem a droždím.

Přidáme vodu, vejce a sádlo. Vypracujeme hladké těsto (vařečkou nebo v robotu) a na vále ho ještě důkladně propracujeme rukama. Výsledkem musí být měkké hebké těsto, které se nelepí na vál.

Vrátíme je do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu nakynout.

Nadrobno posekanou cibuli usmažíme na oleji dozlatova.

Pórek a šunku nakrájíme nadrobno, sýr nahrubo nastrouháme a všechno smícháme s vychladlou cibulí. Přidáme vejce (část z jednoho si necháme na potření), po špetce soli a pepře a promícháme.

Nakynuté těsto rozváíme na velký obdélník. Rovnoměrně na něj rozložíme náplň a srolujeme je jako roládu. Tu stočíme "do šneka" a vložíme do dortové formy (23 cm), kterou jsme vymazali sádlem.

Šneka ve formně necháme asi půl hodiny kynout. Pak ho potřeme odloženým vejcem, posypeme semínky a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme cca 50 minut.

Přidáno: 6.6.2020