Třísýrový koláč se šafránem
Ingredience
těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g oleje, 130 g mléka
náplň: 200 g ementálu, 200 g ricotty, 60 g parmazánu, 200 g zakysané smetany, 1 celé vejce, 3 žloutky, špetka šafránu, čerstvě mletý pepř
Postup
Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva. Přilijeme olej, mléko a promícháme. Až se suroviny spojí, vyklopíme na vál a rukama důkladně propracujeme na hladké měkké těsto. Zabalíme do fólie a necháme odpočinout.
Zatím nastrouháme ementál i parmazán. Promícháme ricottu se smetanou, vejcem, žloutky, šafránem a špetkou pepře. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.
Těsto vložíme do vymazané koláčové formy a rukama roztlačíme na celou plochu, vytvoříme i zvýšené okraje (jde to dobře).
Na těsto rozetřeme náplň a koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme do zrůžovění okrajů 30-35 minut.
Podávat můžeme teplý i studený.
Přidáno: 25.2.2016