Tuňákový závin
Ingredience
těsto: 310 g hladké mouky, 250 g másla nebo hery, 1 vejce, 1 lžíce octa, 0,5 lžičky soli, voda
náplň: 6 vajec, 4 lžíce mléka, sůl, mletý pepř, 400 g tuňáka Estass ve slunečnicovém oleji, nať ze tří jarních cibulek, lžíce oleje
dále: 1 vejce na potření, semínka na posypání (sezam, len, ...)
Postup
Nejdříve připravíme těsto. Do mouky nastrouháme tuk (studený z ledničky).
Do odměrky rozklepneme vejce, rozmícháme je vidličkou, přidáme ocet, sůl a studenou vodu do celkového množství 150 ml.
Tekutinu přilejeme k mouce s tukem a zpracujeme dohromady. Až se tekutina vsákne, vyklopíme obsah misky na vál a rukama rychle vypracujeme měkké těsto. Zbytečně dlouho nepropracováváme, čím rychleji, tím lépe (nevadí když v těstě zůstanou nerozpracované kousky tuku).
Těsto zabalíme a uložíme vychladit do ledničky.
Z vajec rozmíchaných s mlékem pomalu usmažíme na pánvi potřené olejem velkou omeletu (pokud nemáme velkou pánev, usmažíme dvě poloviční). Během smažení ji osolíme a opepříme. Hotovou sundáme z pánve a necháme vychladnout.
Tuňáka smícháme s pokrájenou cibulovou natí.
Polovinu těsta rozválíme na obdélník. Doprostřed položíme vaječnou omeletu, na ni navrstvíme tuňáka a zabalíme.
Závin přemístíme na plech s papírem na pečení, potřeme ho rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 20 minut do zezlátnutí povrchu.
Výborného tuňáka k přípravě tohoto pokrmu jsem zakoupila zde.
těsto podle www.toprecepty.cz
Přidáno: 11.8.2017