Amaretový dortík

Ingredience

korpus: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 60 g hladké mouky, 20 g kakaa

náplň: 1,5 hrnku smetany ke šlehání (2 kelímky á 210 g), 0,5 hrnku cukru, 2 lžíce kakaa, 4 lžičky práškové želatiny + 2 lžíce studené vody + 0,3 hrnku vařící vody, 0,5 hrnku amaretta

dále: likér amaretto, strouhaná čokoláda, šlehačka

Postup

Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Postupně zašleháme žloutky a olej. Nakonec vmícháme mouku prosátou s kakaem.

Těsto urovnáme do formy o průměru 20 cm a upečeme (190°C, 10-15 minut). Necháme vychladnout.

Kolem vychladlého korpusu umístíme natěsno ráfek a korpus prokapeme amarettem.

Želatinu v hrnku smícháme se 2 lžícemi studené vody a necháme chvíli nabobtnat. Pak zalijeme vařící vodou a dobře rozmícháme. Necháme vychladnout.

V misce smícháme cukr s kakaem. Zalijeme smetanou a ušleháme do polotuha. Pak za stálého šlehání postupně přiléváme likér a vychladlou želatinu a ušleháme dohusta.

Ušlehanou hmotu rozetřeme do ráfku na korpus a uložíme do ledničky ztuhnout na několik hodin.

Pak opatrně nožem odřízneme dort od ráfku a ráfek stáhneme.

Dort posypeme nastrouhanou čokoládou. Před podáváním dozdobíme šlehačkou.

Přidáno: 10.1.2016