Červený samet (Red Velvet Cake)

Ingredience

těsto: 250 g mouky (dala jsem napůl hladkou a polohrubou), 0,5 lžičky soli, 2 lžíce holandského kakaa (15 g), 113 g másla, 300 g cukru krupice, 2 velká vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 240 ml podmáslí, půl lžičky gelové červené barvy, 1 lžička sody, 1 lžička octa
krém: 500 g mascarpone, 400 ml smetany ke šlehání, 120 g moučkového cukru

Postup

Dno dortové formy (23 cm) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Smícháme mouku se solí a prosátým kakaem.

V podmáslí rozmícháme barvu.

Změklé máslo rozšleháme, přidáme cukr a šleháme další cca 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce a vanilkový extrakt.

Nakonec postupně vešleháme třetinu mouky, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouky, druhou polovinu podmáslí a zbytek mouky.

Sodu v malém hrníčku zalijem octem. Směs vzkypí, okamžitě ji nalijeme na těsto a vařečkou rychle do těsta zamícháme.

Těsto rozetřeme do připravené formy a vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi hodinu, zkusíme špejlí.

Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě odpočinout. Pak opatrně nožem odřízneme korpus od stěny formy, vyjmeme a necháme vychladnout, nejlépe na mřížce. Zcela vychladlý korpus zabalíme do fólie a uložíme minimálně na hodinu do ledničky, lépe přes noc.

Studený korpus dvakrát prokrojíme a připravíme krém: mascarpone promícháme s cukrem, přilijeme smetanu a všechno dohromady vyšleháme na hustý hladký krém.

Krémem promažeme dort uvnitř i potřeme celý povrch, případně zbytkem dozdobíme.

Krém není podle originálního receptu, protože jsem neměla vhodný sýr.

Červený samet (Red Velvet Cake)
Červený samet (Red Velvet Cake)
Červený samet (Red Velvet Cake)
Červený samet (Red Velvet Cake)
Červený samet (Red Velvet Cake)
Červený samet (Red Velvet Cake)
Červený samet (Red Velvet Cake)
Červený samet (Red Velvet Cake)

zdroj: http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCake.html

Přidáno: 16.3.2012