Čínský dort
Ingredience
12 bílků (360-380 g), špetka soli, 280 g moučkového cukru, 80 g polohrubé mouky, 4 lžíce kakaa, 1 l smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru
Postup
Den předem přivedeme smetanu k varu, necháme povařit asi půl minuty a odstavíme. Po vychladnutí uložíme do ledničky.
Nejdříve si připravíme 4 kusy papíru na pečení velikosti plechu. Dva plechy vymažeme lehce olejem, potřeme i všechny 4 papíry.
Bílky se špetkou soli ušleháme na pevný sníh. Přisypeme moučkový cukr a došleháme dotuha.
Vařečkou vmícháme mouku prosátou s kakaem.
Na každý pomaštěný papír rozetřeme čtvrtinu těsta a postupně upečeme 15-20 minut při 180°C.
Při vytahování z trouby je placka měkká, ale rychle ztvrdne. Proto ji ihned po vytažení podélně rozřízneme. Vychladlé placky jsou zcela tvrdé a velmi křehké.
Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dotuha.
Z upečených plátů sloupneme papír. Postupně je potíráme tenkou vrstvou šlehačky a skládáme na sebe. Pokud se nám placka při manipulaci rozláme, nevadí, poskládáme ji na šlehačku jako puzzle. Když šlehačka zbude, můžeme potřít i boky moučníku.
Uložíme do ledničky minimálně na hodinu (tolik stačí ke změknutí upečených plátů).
Před podáváním nakrájíme moučník na řezy a povrch poprášíme kakaem.







zdroj: varecha.pravda.sk
Přidáno: 10.8.2013