Dětský dortík bez cukru
Ingredience
korpus: 100 g hladké mouky, 60 g mandlové mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g změklého másla, 2 vejce, špetka soli, 2 zralé banány, 80 g jemně nastrouhané mrkve
krém: 250 g mascarpone, 200 g zakysané smetany, 2 lžičky ztužovače smetany, 2 hrsti lyofilizovaných jahod nebo malin (případně mix obou), pár kapek citronové šťávy
na ozdobu: jahody (nebo jiné ovoce)
Postup
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
Žloutky s máslem ušleháme do světlé nadýchané pěny. Do ní vešleháme rozmačkané banány.
Do směsi vmícháme střídavě směs mouk s práškem do pečiva a mrkev. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Těsto urovnáme do formy (průměr 180 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.
Pečeme při 190°C 35-40 minut (zkusíme špejlí).
Lyofilizované ovoce rozmixujeme na prášek.
Do misky vložíme mascarpone, zakysanou smetanu, ztužovač šlehačky a vyšleháme do hladkého krému. Nakonec vešleháme ovocný prášek a krém dochutíme citronovou šťávou.
Vychladlý korpus rozkrojíme vodorovně na poloviny. Na spodní část rozetřeme větší polovinu krému. Přiložíme horní část a lehce ji přitlačíme. Zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.
Nakonec dort ozdobíme ovocem.
zdroj: www. ochutnejorech.cz (mírně upraveno)
Přidáno: 22.2.2025