Dětský dortík bez cukru

Ingredience

korpus: 100 g hladké mouky, 60 g mandlové mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g změklého másla, 2 vejce, špetka soli, 2 zralé banány, 80 g jemně nastrouhané mrkve

krém: 250 g mascarpone, 200 g zakysané smetany, 2 lžičky ztužovače smetany, 2 hrsti lyofilizovaných jahod nebo malin (případně mix obou), pár kapek citronové šťávy

na ozdobu: jahody (nebo jiné ovoce)

Postup

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.

Žloutky s máslem ušleháme do světlé nadýchané pěny. Do ní vešleháme rozmačkané banány.

Do směsi vmícháme střídavě směs mouk s práškem do pečiva a mrkev. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Těsto urovnáme do formy (průměr 180 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.

Pečeme při 190°C 35-40 minut (zkusíme špejlí).

Lyofilizované ovoce rozmixujeme na prášek.

Do misky vložíme mascarpone, zakysanou smetanu, ztužovač šlehačky a vyšleháme do hladkého krému. Nakonec vešleháme ovocný prášek a krém dochutíme citronovou šťávou.

Vychladlý korpus rozkrojíme vodorovně na poloviny. Na spodní část rozetřeme větší polovinu krému. Přiložíme horní část a lehce ji přitlačíme. Zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.

Nakonec dort ozdobíme ovocem.

zdroj: www. ochutnejorech.cz (mírně upraveno)

Přidáno: 22.2.2025