Dort Florida
Ingredience
korpus: 2 vejce, 80 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vody
krém: 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 500 ml mléka, 100 g krystalového cukru, 1 žloutek, 100 g másla
šlehačka: 500 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky, 2 sáčky vanilkového cukru
dále: velká plechovka broskvového kompotu, strouhaná čokoláda
Postup
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Do sněhu zašleháme žloutky, pak olej a vodu. Nakonec zlehka vařečkou vmícháme prosátou mouku.
Těsto urovnáme do formy (23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (190-200°C, cca 15 minut).
V hrnku rozmícháme asi třetinu mléka s pudinkovým práškem, cukrem a žloutkem. Zbytek mléka zahřejeme, přilijeme obsah hrnku a za stálého míchání uvaříme hustý pudink.
Ještě horký přemístíme do mísy, přidáme na kousky nakrájené máslo a ruční metličkou promícháme. Až se máslo rozpustí a spojí s pudinkem, postavíme mísu do studené vody a ručně prošleháváme do vychladnutí (stačí dovlažna, nemusí být úplně studené).
Broskve scedíme a nakrájíme na plátky. Naskládáme je na vychladlý korpus a přikryjeme vlažným krémem. Uložíme do ledničky a zatím ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem. Použijeme-li šlehačku rostlinnou, není třeba používat ztužovač.
Na krém rozetřeme vrstvu šlehačky, šlehačkou potřeme i boky dortu a zbytkem nazdobíme. Dozdobíme kousky broskví a strouhanou čokoládou.






Přidáno: 22.2.2013