Dort s mascarpone a višněmi
Ingredience
korpus: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 5 lžic oleje, 180 g hladké mouky, 20 g kakaa
čokoládový krém: 200 ml smetany ke šlehání, 200 g hořké čokolády, 250 g mascarpone, 1-2 lžíce moučkového cukru
bílý krém: 250 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 1-2 lžíce moučkového cukru
na dokončení: višňový kompot, hořká čokoláda
Postup
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Krátce do něj vešleháme žloutky a potom olej. Nakonec do pěny prosejeme mouku s kakaem a zlehka vmícháme vařečkou.
Těsto urovnáme do formy (23 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.
Pečeme při 190-200°C asi 45 minut (zkoušíme špejlí).
Korpus necháme do druhého dne vychladnout.
Smetanu na čokoládový krém zahřejeme k varu. Nasypeme do ní na malé kousky rozlámanou čokoládu a už mimo plotnu mícháme do úplného rozpuštění čokolády, vymícháme dohladka. Necháme vychladnout a do druhého dne uložíme v ledničce.
Druhý den dokončíme čokoládový krém, rozkrojíme korpus na tři pláty, scedíme kompot a připravíme bílý krém.
Čokoládovou hmotu z ledničky vyndáme a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Do misky vložíme mascarpone s cukrem, ručním elektrickým šlehačem prošleháme a po částech zašleháme i čokoládovou hmotu, až se všechno spojí v hladký krém.
Do mísy nalejeme smetanu na bílý krém, přidáme mascarpone, vanilkový a moučkový cukr. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme hladký nadýchaný krém. Podle vlastní chutě můžeme přidat více cukru.
Spodní část korpusu pokropíme šťávou z kompotu a rozetřeme na ni dvě třetiny čokoládového krému. Na krém položíme druhou část korpusu, opět ji pokropíme šťávou a rozetřeme na ni tři čtvrtiny bílého krému. Na krém rozložíme vypeckované višně. Zatlačíme je do krému a přiložíme třetí část korpusu.
Celý dort zvenku potřeme zbylým čokoládovým krémem a obalíme ho rozsekanou (nebo nahrubo nastrouhanou) čokoládou.
Povrch dortu ozdobíme zbylým bílým krémem a višněmi.
Dort necháme pár hodin uležet v ledničce.
Přidáno: 29.10.2021