Jablečný dort s marcipánem
Ingredience
korpus: 9 vajec, 360 g cukru krupice, 9 lžic oleje, 330 g hladké mouky, 30 g kakaa
krém: 500 g másla, 2 sáčky vanilkového pudinku, 800 ml mléka, 2 sáčky vanilkového cukru, 4-5 lžic moučkového cukru, 4-5 středně velkých jablek, 1 lžička skořice
krém na obmazání: 120 g másla, 3-4 lžíce nutelly
dále: rum, meruňková marmeláda, marcipán (cca 500 g), čokoládová poleva
Postup
Korpus upečeme ve formě o průměru 28 cm a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne).
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout.
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a rozdusíme doměkka. Nepodléváme, pustí si šťávu sama. Měkká jablka odstavíme, vmícháme skořici a necháme vychladnout.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Po lžících pomalu zašleháme vlažný pudink. Do hotového krému opatrně vařečkou nebo lžící vmícháme vlažná jablka.
Korpus dvakrát prokrojíme, prokapeme rumem, promažeme marmeládou a naplníme jablečným krémem. Uložíme do ledničky.
Máslo s nutellou vyšleháme společně na hladký krém, kterým obmažeme zvenku celý dort a znovu dáme ztuhnout.
Marcipán rozválíme na tloušťku 3 mm a dort jím obalíme.
Rozehřejeme čokoládovou polevu, nalijeme na dort a rozetřeme.
Po ztuhnutí polevy dort libovolně dozdobíme.
Přidáno: 20.10.2012