Jahodový dort s kokosem

Ingredience

korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g hladké mouky, 6 lžic oleje

náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 100 g jahodového zeesanu, 125 g vody, 2 sáčky vanilkového cukru

krém: 100 g másla, 1 lžíce cukru, 2 lžíce jahodové marmelády

na dokončení: rum, jahodová marmeláda, kokos

Postup

Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Do sněhu zašleháme nejdříve žloutky, potom olej. Nakonec zlehka vařečkou vmícháme prosátou mouku.

Těsto urovnáme do formy (průměr 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení. Pečeme při 200°C cca 30 minut, zkoušíme špejlí.

Korpus necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.

Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme.

Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme do polotuha (přibližně konzistence řídkého jogurtu). Ve větší míse metličkou prošleháme zeesan s vodou, postupně po částech vmícháme smetanu a nakonec všechno došleháme do konzistence pevného krému.

Spodní část korpusu pokropíme rumem (nebo jahodovou šťávou v případě, že je dort pro děti), potřeme marmeládou a rozetřeme polovinu jahodové šlehačky. Přiložíme druhou část korpusu a postup zopakujeme. Nakonec přiložíme poslední část korpusu a lehce přitlačíme.

Dort dáme ztuhnout na několik hodin do ledničky, kde ho zatížíme prkénkem.

Máslo s cukrem a marmeládou ušleháme do nadýchané pěny.

Ztuhlý dort ze všech stran potřeme máslovým krémem, obalíme v kokosu a znovu dáme pořádně vychladit.

Dort můžeme libovolně dozdobit (použila jsem posypání kakaem přes šablonu).

Přidáno: 17.10.2022