Jahodový s čokoládou
Ingredience
korpus: 9 vajec, 360 g cukru krupice, 9 lžic oleje, 340 g hladké mouky, 20 g kakaa
náplň: 750 g smetany ke šlehání, 150 g jahodového zeesanu + 180 g vody, 3 sáčky vanilkového cukru
poleva: 200 g smetany ke šlehání, 150 g hořké čokolády
na ozdobu: 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce želatinového ztužovače za studena, 1-2 lžíce jahodového džemu
dále: jahodový džem, rum
Postup
Korpus upečeme ve formě o průměru 28 cm a necháme vychladnout, nejlépe do dalšího dne.
Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme do polotuha. Zeesan rozšleháme ruční metličkou s vodou a spojíme se smetanou. Promícháme a společně došleháme dotuha.
Korpus dvakrát prokrojíme. Pokropíme rumem, pomažeme džemem a naplníme jahodovou šlehačkou. Částí náplně potřeme celý dort zvenku. Dort necháme ztuhnout v ledničce.
Smetanu zahřejeme k varu, odstavíme a rozlámeme do ní čokoládu. Mícháme, až vznikne hladká lesklá hustá poleva. Necháme ji částečně vychladnout a pak nalijeme na povrch dortu. Polevu necháme částečně stéct na boky. Opět necháme v ledničce ztuhnout.
Smetanu ušleháme společně se ztužovačem a džemem a ozdobíme jí povrch dortu. Zdobení můžeme dokončit čokoládovými ozdůbkami (není nutné).
Přidáno: 5.11.2016