Kávový dortík
Ingredience
korpus: 3 vejce, 120 g krystalového cukru, 120 g hladké mouky, 3 lžíce oleje, 1 lžíce instantní kávy (prášek)
krém: 500 ml smetany ke šlehání, 400 g pomazánkového másla bez příchutě, 180 g moučkového cukru
dále: šálek uvařené kávy smíchané s rumem podle chuti, kakaový prášek, oplatkové trubičky
Postup
Bílky s cukrem ušleháme na tuhý sníh.
Postupně zašleháme žloutky, kávu a olej.
Nakonec zlehka vmícháme mouku.
Těsto rozetřeme do kulaté formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme. Necháme vychladnout.
Do mísy dáme cukr a pomazánkové máslo, zalijeme smetanou a šleháme, dokud nevznikne hustý hladký krém.
Korpus jednou prokrojíme.
Spodní část korpusu pokropíme vydatně kávou s rumem a natřeme menší polovinu krému.
Přiložíme druhou část korpusu, opět pokropíme a natřeme další krém. Trochu si necháme a tím obmažeme boky dortu.
Na povrch dortu položíme papírovou nebo umělohmotnou krajku a hustě posypeme přes sítko kakaovým práškem. Krajku opatrně odstraníme.
Boky dortu obložíme trubičkami zkrácenými na potřebnou délku a dort převážeme mašlí. Dáme vychladit.
Přidáno: 24.9.2010