Malakov
Ingredience
krém: 6 žloutků, 400 ml smetany ke šlehání, 2 lžičky solamylu, 240 g másla, 160 g moučkového cukru, 200 g oloupaných najemno nastrouhaných mandlí
dále: cca 2 balíčky cukrářských piškotů (cca 40 ks), trochu mléka, meruňková marmeláda, 300 ml smetany ke šlehání + 1 sáček vanilkového cukru
Postup
Žloutky v hrnku zalijeme částí smetany a rozmícháme dohladka. V jiném hrnku rozmícháme solamyl s trochou smetany. Všechno nalijeme i se zbylou smetanou do rendlíku a ve vodní lázni svaříme do zhoustnutí. Za občasného zamíchání necháme vychladnout.
Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem, až zbělá a výrazně nabude na objemu.
Do ušlehaného másla vmícháme vařečkou nebo stěrkou žloutkový krém a pak mandle.
Do obdélníkové formy naskládáme piškoty a lehce je pokropíme mlékem. Rozetřeme na ně polovinu krému, dáme druhou vrstvu piškotů, pokropíme mlékem, druhou polovinu krému a nakonec třetí vrstvu piškotů.
Nádobu uzavřeme (můžeme přetáhnout fólií) a moučník dáme uležet přes noc do ledničky.
Ztuhlý moučník opatrně vyklopíme. Povrch potřeme marmeládou a ozdobíme šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem.
Přidáno: 1.1.2017