Malinovo-nugátový dort
Ingredience
korpus: 4 vejce, 160 g krystalového cukru, 140 g hladké mouky, 20 g kakaa, 4 lžíce oleje
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce vanilkového cukru, 2 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce malinové pasty
dále: 250 g zrcadlové nugátové polevy, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce vanilkového cukru, 1 lžíce malinové pasty, rum
Postup
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Zašleháme žloutky, pak olej. Nakonec zlehka vmícháme prosátou mouku s kakaem.
Těsto rozetřeme do formy (26 cm) a pečeme asi 30 minut při 180°C (zkoušíme špejlí). Necháme vychladnout.
Vychladlý korpus rozkrojíme na dvě části.
Smetanu ušleháme s cukrem. Až je šlehačka skoro ušlehaná, přidáme malinovou pastu a došleháme.
Spodní část korpusu pokropíme rumem a roztetřeme na ni všechnu náplň.
Horní část korpusu rovněž postříkáme rumem (z vnitřní části) a přiložíme na náplň. Přitlačíme, nožem urovnáme náplň na bocích a dáme do ledničky ztuhnout.
Polevu necháme ohřát na pokojovou teplotu (tím zřídne), zlehka promícháme a potřeme jí dort ze všech stran.
Ušleháme asi 150 ml smetany, zašleháme malinovou pastu a touto šlehačkou dort na povrchu ozdobíme.
Přidáno: 27.9.2015