Malinový dort
Ingredience
korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 240 g hladké mouky
krém: 500 ml smetany ke šlehání, 100 g malinového zeesanu, 125 g vody, 2 sáčky vanilkového cukru
dále: malinová marmeláda, čokoládová poleva, maliny
Postup
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Pak vešleháme postupně žloutky, olej a nakonec zlehka vmícháme vařečkou prosátou mouku.
Těsto urovnáme do formy (průměr 24 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení. Upečeme při 190°C, asi 30 minut (zkusíme špejlí).
Upečený korpus necháme do druhého dne vychladnout.
Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme do konzistence jogurtu. Zeesan rozšleháme s vodou a postupně k němu přišleháváme smetanu. Ušleháme na hustý krém.
Korpus rozkrojíme na tři pláty. Dolní plát pokapeme rumem (je-li dort pro děti, rum vynecháme) a potřeme marmeládou. Na ni rozetřeme menší polovinu krému. Přiložíme druhou část, postup zopakujeme a přiložíme třetí část korpusu. Lehce stlačíme a zvenku celý dort potřeme zbytkem krému. Dáme vychladit na několik hodin do ledničky.
Vychladlý ztuhlý dort polejeme rozehřátou čokoládovou polevou (použila jsem koupenou) a ozdobíme malinami. Opět necháme zatuhnout v chladu.
Přidáno: 23.9.2024