Mechový dort jako meloun

Ingredience

těsto: 250 g čerstvých listů špenátu, 80 ml oleje, 250 g hladké mouky, špetka soli, 1 sáček prášku do pečiva, 5 vajec, 150 g krystalového cukru

náplň: 500 g tvarohu z vaničky, 400 ml smetany ke šlehání, 4-5 lžic moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 želatinový ztužovač za studena

na dokončení: 1 dortové želé červené extra silné, 4 lžíce krystalového cukru, 450 ml vody, hrst borůvek

Postup

Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva.

Špenát společně s olejem rozmixujeme na hladkou kaši.

Celá vejce s cukrem ušleháme na hustou světlou pěnu. Přidáme do ní rozmixovaný špenát a krátce zašleháme.

Nakonec přisypeme mouku a všechno společně prošleháme.

Těsto urovnáme do formy (26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.

Pečeme při 180-190°C 40-50 minut (zkusíme špejlí).

Do misky vyklopíme tvaroh i smetanu, přidáme oba cukry a elektrickým šlehačem ušleháme hladký hustý krém.

Ztužovač podle návodu rozšleháme se 100 ml vody a zapracujeme do krému.

Kolem vychladlého korpusu umístíme dortový ráfek a rozetřeme tvarohovou náplň. Dáme ztuhnout do ledničky.

Po dvou až třech hodinách připravíme želé - prášek smícháme s cukrem, vodou a minutu povaříme. Odstavíme z plotny a za častého míchání necháme zchladnout asi 20-25 minut, kdy želé není horké, ale ještě nezačíná tuhnout (nutno hlídat).

Na povrch ztuhlé bílé náplně umísítíme borůvky, lehce je zatlačíme aby držely na místě a pak je zalejeme vlažným želé. V ledničce necháme ztuhnout.

podle www.prozeny.cz (upraveno)

Přidáno: 16.11.2024