Mléčný karamelový dort s ořechy
Ingredience
těsto: 5 vajec, 120 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového extraktu, 130 g mouky, 30 g kukuřičného škrobu
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 300 g zkaramelizovaného salka
na dokončení: 120 g smetany ke šlehání, 30 g salka, mleté ořechy, čokoládové ozdoby
Postup
Celá vejce s cukrem a vanilkovým extraktem ušleháme do světlé husté pěny.
Zlehka vmícháme (vařečkou nebo stěrkou) mouku prosátou se škrobem.
Dno dortové formy (23 cm) vyložíme papírem na pečení a rovnoměrně do ní rozetřeme těsto.
Pečeme při 180°C cca 35 minut (zkusíme špejlí). Upečený korpus necháme zcela vychladnout.
Smetanu na náplň ušleháme do polotuha. Přidáme mascarpone, karamelizované salko a společně došleháme dotuha.
Na zvlhčení korpusu rozmícháme 120 g smetany se salkem.
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na tři části.
Spodní díl zvhlčíme třetinou smetanové směsi a potřeme částí krému (cca 1/4). Přiložíme druhý díl korpusu a postup zopakujeme. Nakonec přiložíme třetí díl a lehce přimáčkneme.
Boční stěnu dortu potřeme dokola náplní a obalíme ořechy.
Potom zvlhčíme a potřeme krémem horní část dortu a ze zbytku krému vytvoříme pomocí cukrářského pytlíku a řezané špičky kolem dokola pusinky.
Nakonec povrch dortu posypeme ořechy a ozdobíme čokoládovými ozdobami.
Dort uložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet.
Přidáno: 14.2.2025