Mléčný karamelový dort s ořechy

Ingredience

těsto: 5 vajec, 120 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového extraktu, 130 g mouky, 30 g kukuřičného škrobu

náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 300 g zkaramelizovaného salka

na dokončení: 120 g smetany ke šlehání, 30 g salka, mleté ořechy, čokoládové ozdoby

Postup

Celá vejce s cukrem a vanilkovým extraktem ušleháme do světlé husté pěny.

Zlehka vmícháme (vařečkou nebo stěrkou) mouku prosátou se škrobem.

Dno dortové formy (23 cm) vyložíme papírem na pečení a rovnoměrně do ní rozetřeme těsto.

Pečeme při 180°C cca 35 minut (zkusíme špejlí). Upečený korpus necháme zcela vychladnout.

Smetanu na náplň ušleháme do polotuha. Přidáme mascarpone, karamelizované salko a společně došleháme dotuha.

Na zvlhčení korpusu rozmícháme 120 g smetany se salkem.

Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na tři části.

Spodní díl zvhlčíme třetinou smetanové směsi a potřeme částí krému (cca 1/4). Přiložíme druhý díl korpusu a postup zopakujeme. Nakonec přiložíme třetí díl a lehce přimáčkneme.

Boční stěnu dortu potřeme dokola náplní a obalíme ořechy.

Potom zvlhčíme a potřeme krémem horní část dortu a ze zbytku krému vytvoříme pomocí cukrářského pytlíku a řezané špičky kolem dokola pusinky.

Nakonec povrch dortu posypeme ořechy a ozdobíme čokoládovými ozdobami.

Dort uložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet.

Přidáno: 14.2.2025