Podkova
Ingredience
světlý korpus: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 3 lžíce oleje, 120 g hladké mouky
kávový korpus: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 120 g hladké mouky, 1 lžíce horké vody, 2 vrchovaté lžičky instantní kávy
tmavý korpus: 3 vejce, 120 g curku krupice, 3 lžíce oleje, 100 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku
krém 1: karamelový
krém 2: vanilmixový
poleva: cukrová obarvená na světle zeleno
dále: rum, kokos, marcipánové ozdoby
Postup
Korpusy: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku. U kávového korpusu rozmícháme kávu v horké vodě a toto zašleháme do vaječné pěny místo třetí lžíce oleje. U tmavého korpusu smícháme kakao s moukou. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (asi 20 minut při 190°C). Vychladlé korpusy pokropíme rumem a spojíme karamelovým krémem. Tímto krémem lehce potřeme i boky dortu, jenom na vyrovnání nerovností. Dáme ztuhnout do ledničky. Boky ztuhlého dortu potřeme znovu, tentokrát světlým krémem a obalíme kokosem. Povrch dortu polijeme cukrovou polevou. Zbytek krému obarvíme rovněž na zeleno, ozdobně nastříkáme po obvodu podkovy a libovolně dozdobíme marcipánovými ozdobami.
Přidáno: 22.11.2008