Schwarzwaldský višňový dort
Ingredience
těsto: 6 vajec, 180 g cukru krupice, 160 g bezlepkové směsi Jizerka, 50 g kakaa, 20 g strouhaných mandlí, 60 g rozpuštěného másla
náplň: 1 sklenice višňového kompotu (700 g), 2 lžíce solamylu, 2 lžíce cukru
dále: 750 ml smetany ke šlehání Rama Cremefine, 2 sáčky vanilkového cukru, hořká čokoláda
Postup
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Zašleháme žloutky, pak vychladlé máslo. Vařečkou vmícháme zlehka Jizerku smíchanou s kakaem a mandlemi.
Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem.
Upečeme při 180°C asi půl hodiny. Necháme vychladnout.
Kompot scedíme, šťávu zachytíme. 16 višní odložíme bokem, ostatní vypeckujeme. Šťávy z kompotu by mělo být 250-300 ml, pokud máme méně, doplníme na 250 ml vodou. Ve 2-3 lžících vody rozmícháme solamyl, spolu s cukrem přidáme ke šťávě a minutu povaříme. Odstavíme, vsypeme vypeckované višně a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dotuha.
Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme. Spodní část potřeme tenkou vrstvou šlehačky. Cukrářským sáčkem s širší špičkou vytvoříme ze šlehačky soustředné kruhy (viz foto). Mezery mezi nimi vyplníme uvařenou višňovou směsí.
Povrch zatřeme tenkou vrstvou šlehačky, přiložíme prostřední část korpusu a celý postup zopakujeme. Po sestavení celého dortu potřeme ze všech stran šlehačkou a ze zbylé šlehačky vytvoříme po obvodu horní plochy 16 pusinek, na jejichž špičky uložíme po jedné višni.
Střed dortu posypeme strouhanou čokoládou a dáme vychladit.
Přidáno: 25.1.2014