Šlehačková šachovnice
Ingredience
těsto: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 100 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku, 3 lžíce oleje
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 1 želatinový ztužovač, 1 lžička vanilkové tresti (lepší by byla kokosová, ale nesehnala jsem)
na dokončení: hrst strouhaného kokosu
Postup
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a pak po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (asi 20 minut při 180°C). Po částečném vychladnutí korpus vyndáme z formy a položíme vrchní stranou dolů. Necháme úplně vychladnout. Studený korpus v polovině vodorovně prořízneme. Horní část rozpůlíme, poloviny položíme na sebe a rozkrájíme na stejně široké proužky (jako šablony jsem použila talířky, pokličky,..různých velikostí). Teď připravíme náplň: smetany (používám Rama Cremefine) společně s cukrem ušleháme dotuha. Ve větší míse smícháme želatinový ztužovač se 100 ml vody a lžičkou tresti a ruční metličkou asi půl minuty rychle šleháme. Pak přidáme asi třetinu šlehačky, promícháme, přidáme zbytek a zase promícháme. Dolní část korpusu potřeme tenkou vrstvou šlehačkové hmoty a vrátíme do čisté dortové formy. Na šlehačku položíme kruh z nejdelších proužků, pak jeden přeskočíme, vytvoříme další kruh (místo vynechaného bude prázdné místo), atd. (viz foto). Mezery zaplníme šlehačkou, celý povrch potřeme tenkou vrstvou a na ni naskládáme zbývající proužky - takže nad proužky které už jsou ve formě budou mezery a nad "šlehačkovými proužky" budou piškotové. Opět mezery zaplníme šlehačkou a zbytek rovnoměrně rozetřeme na povrch. Uhladíme a posypeme kokosem. Necháme minimálně dvě hodiny ztuhnout v ledničce. Kdo si chce usnadnit práci, tento dort se prodává už jako polotovar (Dr. Oetker).








Přidáno: 26.10.2007