Třímlékový dort Dity P.
Ingredience
těsto: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 125 g hladké mouky, špetka soli, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 80 ml mléka, 1 lžička vanilkového extraktu
mléčný nálev: 1 plechovka kondenzovaného mléka (neslazené), 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 50 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce rumu
na ozdobu: 500 ml smetany ke šlehání (použila jsem dva kelímky á 210 g), 2 lžíce moučkového cukru, 1 ztužovač smetany (smetafix), opražené mandlové lupínky
Postup
Oddělíme žloutky a bílky.
Žloutky se 150 g cukru ušleháme do světlé pěny. Zatímco se šlehají žloutky, bílky s 50 g cukru ušleháme na pevný sníh.
Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva.
Do žloutkové pěny zašleháme mléko, extrakt a pak mouku.
Nakonec zlehka vařečkou vmícháme sníh z bílků.
Těsto rozetřeme do formy nebo pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.
Pečeme při 180°C asi půl hodiny.
Upečený piškot vyklopíme do většího pekáče (či jiné vhodné nádoby, která je o něco větší než piškot) a propícháme hustě špejlí nebo vidličkou.
V misce promícháme obě kondenzovaná mléka, smetanu a rum. Tímto nálevem vydatně polijeme pomalu piškot, můžeme dělat přestávky, aby se tekutina postupně důkladně vsákla. Nevadí, když nateče i vedle piškotu.
Uložíme na 30-60 minut do ledničky (nálev se krásně všechen do piškotu vstřebá).
Smetanu s cukrem a ztužovačem ušleháme dotuha. Rozetřeme na vychlazený moučník, povrch ozdobně zvrásníme lžící a posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky.
Dort je chuťově vynikající, ale hodně sladký. Příště dám cukru jen polovinu.
podle http://www.ceskatelevize.cz/porady/10588743864-denik-dity-p/213562260300005-moje-dorty
Přidáno: 27.2.2016