Květák v bešamelu
Ingredience
1 středně velký květák, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 200 g goudy
kousek másla na vymazání zapékací misky
Postup
Květák rozebereme na růžičky, vložíme je do osolené vařící vody, uvaříme doměkka, 6-7 minut, scedíme a necháme okapat.
Sýr nahrubo nastrouháme.
V kastrolu zahřejeme máslo, přisypeme mouku a upražíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalejeme mlékem a povaříme 3-4 minuty.
Uvařený bešamel osolíme, opepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a vmícháme do něj větší polovinu sýra. Důkladně mícháme, dokud se sýr zcela neroztaví.
Květák urovnáme do zapékací misky vytřené máslem a rovnoměrně zalejeme bešamelem. Povrch posypeme zbylým sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, přibližně 20 minut.
Přidáno: 13.11.2024