Květák v bešamelu

Ingredience

1 středně velký květák, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 200 g goudy

kousek másla na vymazání zapékací misky

Postup

Květák rozebereme na růžičky, vložíme je do osolené vařící vody, uvaříme doměkka, 6-7 minut, scedíme a necháme okapat.

Sýr nahrubo nastrouháme.

V kastrolu zahřejeme máslo, přisypeme mouku a upražíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalejeme mlékem a povaříme 3-4 minuty.

Uvařený bešamel osolíme, opepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a vmícháme do něj větší polovinu sýra. Důkladně mícháme, dokud se sýr zcela neroztaví.

Květák urovnáme do zapékací misky vytřené máslem a rovnoměrně zalejeme bešamelem. Povrch posypeme zbylým sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, přibližně 20 minut.

Přidáno: 13.11.2024