Květákový nákyp se šunkou
Ingredience
1 velký květák, 4 rohlíky, 1 lžíce oleje, 100 g slaniny, 100 ml mléka, 4 vejce, 200 g šunky, sůl, mletý pepř, mletý muškátový oříšek
máslo na vymazání pekáče
Postup
Květák rozebereme na větší růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Poté ho scedíme a necháme okapat.
Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi je vyškvaříme dokřupava.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalejeme mlékem a necháme vsáknout. Pak přidáme vychladlou slaninu i s vypečeným tukem.
Scezený květák posekáme na malé kousky, šunku nakrájíme na kostičky.
K rohlíkům přidáme žloutky, osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme.
Potom přimícháme květák a šunku.
Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
Hmotu urovnáme do pekáče důkladně vytřeného máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 190-200°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, asi 40 minut.
Přidáno: 30.6.2020