Borůvkový bezlepkový koláč
Ingredience
těsto: 400 g bezlepkové mouky (Michalík), špetka soli, 200 g vlažné vody, 20 g čerstvého droždí, 80 g krystalového cukru, 60 g oleje, 2 vejce
dále: borůvky, vanilkový cukr, drobenka z bezlepkové mouky, krystalovho cukru a másla, rozpuštěné máslo
Postup
Do mísy nalijeme asi polovinu vody, nasypeme trochu cukru a rozdrobíme droždí.
Až vzejde kvásek, přilijeme zbytek vody, celá vejce, olej a přisypeme zbytek cukru a mouku se solí. Vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat 2-3 lžíce mouky.
Až těsto nakyne přibližně na dvojnásobek, rozdělíme je na poloviny.
Každou polovinu položíme na jeden plech vyložený papírem na pečení a rukama potřenýma olejem roztáhneme na velký kruh.
Těsto posypeme hustě borůvkami, trochou vanilkového cukru a drobenkou.
Necháme na plechu 15-20 minut dokynout a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 15-20 minut.
Ihned po vytažení z trouby potřeme okraje rozpuštěným máslem a trochou másla pokapeme celý koláč.
Přidáno: 12.8.2016