Borůvkový bezlepkový koláč

Ingredience

těsto: 400 g bezlepkové mouky (Michalík), špetka soli, 200 g vlažné vody, 20 g čerstvého droždí, 80 g krystalového cukru, 60 g oleje, 2 vejce

dále: borůvky, vanilkový cukr, drobenka z bezlepkové mouky, krystalovho cukru a másla, rozpuštěné máslo

Postup

Do mísy nalijeme asi polovinu vody, nasypeme trochu cukru a rozdrobíme droždí.

Až vzejde kvásek, přilijeme zbytek vody, celá vejce, olej a přisypeme zbytek cukru a mouku se solí. Vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat 2-3 lžíce mouky.

Až těsto nakyne přibližně na dvojnásobek, rozdělíme je na poloviny.

Každou polovinu položíme na jeden plech vyložený papírem na pečení a rukama potřenýma olejem roztáhneme na velký kruh.

Těsto posypeme hustě borůvkami, trochou vanilkového cukru a drobenkou.

Necháme na plechu 15-20 minut dokynout a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 15-20 minut.

Ihned po vytažení z trouby potřeme okraje rozpuštěným máslem a trochou másla pokapeme celý koláč.

Přidáno: 12.8.2016