Beránek s makovými kudrnami
Ingredience
těsto: 1 hrnek mléka, 1 žloutek, 7 lžic oleje, špetka soli, 3 lžíce krystalového cukru, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 25 g čerstvého droždí
náplň: 200 g mletého máku, trochu mléka (cca 80 ml), moučkový cukr, 2 lžíce povidel, badyán, lžíce rumu
Postup
Mák nasypeme do vařícího mléka a chvíli povaříme. Odstavíme, podle chuti osladíme, vmícháme povidla, špetku mletého badyánu a rum. Necháme vychladnout.
Těsto vypracujeme klasicky nebo v domácí pekárně a necháme nakynout.
Z nakynutého těsta oddělíme necelou třetinu.
Větší část rozválíme na obdélník asi 1,5 cm tlustý. Potřeme ho náplní a smotáme jako roládu.
Roládu nakrájíme na kolečka silná cca 2 cm.
Na plechu vyloženém papírem na pečení vytvoříme z jednotlivých kousků tělo beránka, z oddělné menší části těsta utvoříme hlavu s uchem, ocásek a nožičky.
Na plechu necháme beránka ještě asi 15 minut kynout. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.
![Beránek s makovými kudrnami](/photos/3074/0.jpg)
![Beránek s makovými kudrnami](/photos/3074/1.jpg)
![Beránek s makovými kudrnami](/photos/3074/2.jpg)
![Beránek s makovými kudrnami](/photos/3074/3.jpg)
![Beránek s makovými kudrnami](/photos/3074/4.jpg)
![Beránek s makovými kudrnami](/photos/3074/5.jpg)
![Beránek s makovými kudrnami](/photos/3074/6.jpg)
![Beránek s makovými kudrnami](/photos/3074/7.jpg)
Přidáno: 8.4.2012