Chodské koláče

Ingredience

těsto: 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla nebo hery, 10 g soli, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 6 žloutků, 1 sáček vanilkového cukru, 400 ml vlažného mléka, 1 lžíce rumu
tvaroh: 1,5 kg tvrohu, 4 žloutky a sníh ze čtyř bílků, 200 g moučkového cukru, několik lžic rumu, smetana podle potřeby
povidla: švestková povidla, mletá skořice
mák: 100 g mletého máku, 2 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, tlučený hřebíček, trochu mléka
dále: oloupané mandle, rozinky namočené v rumu, máslo, rum

Postup

Droždí necháme v troše vlažného mléka s hrstkou mouky a kostkou cukru vzejít. Zatím prosijeme mouku do větší mísy, přidáme žloutky a všechny suché přísady. Tuk rozpustíme v hrnečku, zchladíme ho mlékem a touto vlahou směsí a kváskem zaděláme ne příliš tuhé těsto. Propracujeme, až je lesklé a na povrchu se tvoři drobné bublinky. Pak mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme na tepém místě kynout.
Tvaroh dobře rozmícháme se žloutky, cukrem a rumem. Vmícháme sníh z bílků. Je-li příliš hustý, zředíme smetanou.
Povidla okořeníme skořicí a jsou-li hustá, zředíme je horkou vodou nebo rumem.
Mák uvaříme s mlékem, medem a cukrem na kaši, kterou okořeníme hřebíčkem. Je-li řídká, můžeme přidat rozdrcené piškoty.
Vykynuté těsto rozdělíme na malé bochánky o váze 12-13 dkg a na připravených kolech, vystřižených z papíru na pečení (průměr 25 cm, je jich třeba 12-14) vymačkáváme rukama koláč. Na prostředek dáme asi dvě lžíce tvarohu a rozetřeme po celé ploše. Na uhlazeném povrchu kreslíme povidly a makovou kaší ozdoby. Mák i povidla plníme do sáčků s ustřiženým rohem. Povrch koláče dozdobíme mandlemi a rozinkami. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova.

Chodské koláče
Chodské koláče
Chodské koláče
Chodské koláče
Chodské koláče

Přidáno: 16.8.2008