Chodský koláč

Ingredience

těsto: 3 žloutky, 50 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 40 g másla, 20 g droždí, 150 ml mléka, 5 g soli, špetka strouhaného muškátového oříšku, nastrouhaná citronová kůra z 1/2 citronu

tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 40 g cukru krupice, 2 žloutky, 5 g vanilkového pudinku, kůra z jednoho malého citronu

maková náplň: 200 g mletého máku, 20 g cukru krupice, 30 g medu, 150 ml mléka

povidlová náplň: 200 g švestkových povidel, 20 g rumu, špetka skořice, případně strouhaný perník

na dokončení: 100 g másla, 20 g rumu, 1 vejce, krájené mandle, rozinky, směs moučkového a vanilkového cukru

Postup

Do vlažného mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.

Pak k němu přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme je nakynout (asi hodinu).

Do vařícího mléka nasypeme mák,přidáme všechny ostatní suroviny a za stálého míchání uvaříme polotuhou hmotu, kterou necháme vychladnout.

Tvarohovou a povidlovou náplň připravíme smícháním všech surovin.

Jsou-li povidla příliš řídká, zahustíme je strouhaným perníkem.

Nakynuté těsto zformujeme na plechu naolejovanýma rukama do tvaru kruhu o průměru cca 30 cm.

Okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

Jednotlivé náplně vložíme do cukrářských sáčků, na tvaroh použijeme řezanou špičku.

Náplně nastříkáme ozdobně na koláč. Tvaroh ozdobíme rozinkami, povidla mandlemi.

Na plechu necháme koláč asi půl hodiny dokynout. Pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme do zezlátnutí okraje (20-30 minut).

Zatímco se koláč peče, rozpustíme máslo a smícháme je s rumem.

Ihned po vytažení koláče z trouby ho rumovým máslem pokropíme. Nakonec ho posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

zdroj: www.ceskatelevize.cz/porady/12309875102-pece-cela-zeme/

Přidáno: 30.1.2020