Croissanty

Ingredience

těsto: 500 g hladké mouky, 1,5 lžičky sušeného droždí, 90 g moučkového cukru, 2 lžičky soli, 300 ml vlažného mléka, 340 g másla
dále: 1 vejce, hladká mouka na podsypávání

Postup

Z mouky, droždí, cukru, soli, a mléka vypracujeme hladké pružné těsto, nejlépe v robotu nebo domácí pekárně. Necháme nakynout až zdvojnásobí objem (1,5-2 hodiny).

Změklé máslo položíme na mikrotenovou fólii, přikryjeme druhou fólií a rozválíme je na obdélník, cca 20x25 cm. Dáme do ledničky ztuhnout.

Nakynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník takové velikosti, aby se do něj dalo zabalit vychlazené máslo.

Máslo položíme na rozválené těsto a těstem je obalíme.

Balíček otočíme o 90°C a rozválíme na obdélník tak velký jako před položením másla.

Těsto přeložíme na třetiny, zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do ledničky.

Vychlazené těsto znovu rozválíme, poskládáme na třetiny a dáme na 30 minut do ledničky.

Totéž zopakujeme po třetí a těsto necháme odpočinout v ledničce přes noc.

Během zpracovávání těsta opatrně podsypáváme moukou, přebytečnou mouku ometáme z těsta štětcem.

Druhý den z těsta odkrojíme polovinu a rozválíme na dlouhý obdélník o tloušťce 5 mm.

Rozkrájíme ho na trojúhelníky, které smotáme do rohlíků a naskládáme na plech.

Na plechu přikryjeme utěrkou a necháme 15-20 minut kynout. Pak rohlíčky zlehka potřeme rozšlehaným vejcem.

V troubě vyhřáté na 190°C upečeme dozlatova cca 15 minut.

Druhou polovinu těsta můžeme zpracovat hned stejně nebo zmrazit na pozdější použití.

Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty
Croissanty

zdroj: http://www.wikihow.com/Make-Croissants

Přidáno: 11.3.2012