Čtvercový koláč
Ingredience
450 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 2 vejce, 70 g hery, 2 lžíce cukru, 20 g kvasnic, špetka soli
různé náplně co dům dá, vejce na potření
Postup
Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme celá vejce a rozpuštěný tuk a nakonec vzejitý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby můžeme přidat trochu mouky (těsto by nemělo být moc husté). Necháme nakynout. 3/4 nakynutého těsta přemístíme na plech vyložený papírem na pečení a rukama potřenýma olejem ho rozprostřeme po celé ploše plechu. Zbývající těsto znovu promícháme, a rozdělíme na 9 kousků. Z každého vyválíme tenký váleček a vytvoříme z nich na plechu mřížku, která rozdělí těsto na čtverečky. Necháme asi 15 minut kynout. Pak každý čtverec vyplníme nějakou nádivkou (tvarohová, maková, ořechová, povidlová, marmeláda,...) a mřížkování a okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 12 minut na 200°C.
Přidáno: 28.7.2007