Domácí loupáky

Ingredience

480 g hladké mouky, 80 g krystalového cukru, 220 ml vlažného mléka, 30 g droždí, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 75 g změklého másla, špetka soli

1 vejce na potření, mák na posypání

Postup

Do mísy robota nalejeme vlažné mléko, přisypeme krystalový cukr a rozdrobíme droždí. Necháme chvíli vzejít kvásek.

Přisypeme mouku, vanilkový cukr, sůl, přidáme celá vejce a necháme robotem uhnětat těsto.

Až je těsto hladké, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a necháme hnětat ještě asi 10 minut, než se máslo důkladně zapracuje do těsta.

Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout než se objem těsta zdvojnásobí, trvá to asi hodinu.

Nakynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílků. Z každého vytvarujeme bochánek, přikryjeme je utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut.

Potom bochánky rozválíme na oválky, ty srolujeme do rohlíků a ohnuté naskládáme na plech vyložený papírem na pečení.

Na plechu necháme rohlíky ještě 15-20 minut dokynout, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme 20-25 minut.

Přidáno: 8.10.2024