Důlkové koláče

Ingredience

těsto: 400 ml mléka, 250 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 1 celé vejce, 150 g másla, 100 g sádla, 1 lžička soli, 500 g hladké mouky, 500 g polohrubé mouky, špetka strouhaného muškátového oříšku, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 30 g pomletých mandlí, 60 g čerstvého droždí
náplň: 500 g hustého tvarohu, 2 vejce, cukr podle chuti
dále: 1 vejce na potření, posekané mandle, moučkový cukr na pocukrování

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme těsto ručně nebo v pekárně a necháme nakynout.

Z nakynutého těsta lžící odkrajujeme kousky. Každý zformujeme do kuličky a položíme na plech vyložený papírem na pečení.

Chvíli necháme kynout (5-10 minut). Malou skleničkou s rovným dnem do každé kuličky vytlačíme důlek.

Vystouplé okraje potřeme rozšlehaným vejcem a důlky naplníme nádivkou. Ozdobíme sekanými mandlemi (nebo rozinkami namočenými v rumu).

Asi 15 minut necháme kynout na plechu, pak vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dozlatova (asi 15 minut).

Před podáváním pocukrujeme.

Náplň: tvaroh rozmícháme se žloutky a cukrem podle chuti. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a zlehka vmícháme do tvarohu.

1 dávka - 80 koláčů

Důlkové koláče
Důlkové koláče
Důlkové koláče
Důlkové koláče
Důlkové koláče
Důlkové koláče
Důlkové koláče

Přidáno: 3.11.2012